Autobiografija: nerašyk, jei tingi

 

Taigi, rašant autobiografiją naudinga atsižvelgti į šiuos dalykus:

 

  • Rašymo kokybė svarbesnė už patirties kiekybę.
  • Jūsų gyvas ir gilus domėjimasis aprašomuoju dalyku sudomins ir skaitytojus.
  • Atgaivinkite pasakojimą kruopščiai parinktomis detalėmis, stambiais planais.
  • Svarbiausi (tiek jums, tiek skaitytojams) momentai, vaizdai ir idėjos laiko kūrinio ašį.
  • Papildoma informacija gali padėti, bet gali ir perkrauti kūrinį. Kiek jos pateikti – jūsų pasirinkimas.
  • Rašydami autobiografiją, treniruojame savo dėmesingumą atminčiai. Mokomės pažvelgti giliau.

 

TRYS RAŠYMO PAKOPOS

Pirmoji pakopa

Apsispręskite, kokia bus jūsų autobiografijos forma: portretas, pasakojimas, požiūrio permaina, poetinė fantazija? Gali būti naudojamos kelios formos, svarbiausia jas skirti. Apgalvokite, aptarkite jas su kitais (artimaisiais?). Jeigu vis dar sunku pasirinkti, užrašykite visas keturias formas, kaip pavadinimus, ir kurį laiką po kiekvienu rašykite atsiminimus, idėjas, vaizdus, pojūčius, mintis, kur statytumėt kamerą, jeigu tai būtų filmas, ar tai būtų stambus ar bendras planas, kas būtų kadre: jūs pats, jūs ir dar kažkas, o gal žmonių grupė? Peržiūrėkite, ką užsirašėte. Galbūt vienas ar du pavadinimai jus domina labiau nei likusieji? Tyrinėkite toliau ta linkme.  Pasibraukite frazes ir žodžius, kurie žadina jūsų vaizduotę, mintis. Tai vis dar pasiruošimo rašymui etapas, todėl galite negalvoti apie skaitytoją ir neužsibrėžti parašyti iki galo. Plėskite savo užrašus, rašydami apie pasibrauktas frazes ir žodžius.

Antroji pakopa

Pirmosios pakopos užduotis buvo sukelti minčių srautą, tačiau pasistenkite nestrigti čia, prie užrašų. Kelias minutes rašę, darykite pertrauką ir užsiimkite kuo nors kitu – leiskite sau laisvai apmąstyti. Kai vėl sėsite rašyti, būsite nebe atlikėjas, vykdytojas, o atradimų ieškotojas. Tiesiogiai nesinaudodami užrašais, pradėkite rašyti iš naujo. Rašykite pastraipomis, po 40-50 min. be pertraukos.

Tema

Peržiūrėkite, ką parašėte. Pagalvokite, ar jau ryškėja pagrindinė tema. Kiti žodžiai, nusakantys, kas yra tema: požiūris, tikslas, varomoji jėga, prasmė. Gal pagavote, kaip pasikeitė personažo požiūris į jūsų tyrinėjamą dalyką, gal papasakojote įdomią istoriją, gal prisirinkote idėjų portretui, aprašėte aplinkos poetines detales: garsus, spalvas, apšvietimą ir pan. Jei atrodo, kad temos nerandate, pagalvokite kodėl ir visgi pabandykite ją rasti.

Apie trečiąją pakopą (ne, tai ne darbas su leidykla) – kitą savaitę.

Pagal P. Mills “Writing in Action“

 

(Nuotr. Rene Magritte „Asmeninės vertybės“)

1 atsakymas į “Autobiografija: nerašyk, jei tingi

  1. Atgalinė nuoroda: Intymusis dienoraštis « Grafomanija